Navigate / search

ZOOM by V.Vaitheeswaran and I.Carson

Pilnais nosaukums: “ZOOM: The Global Race to Fuel the Car of the Future by V.Vaitheeswaran and I.Carson”

Sen nebiju lasījis nevienu grāmatu, kas apskatītu vieglo automašīnu industriju un alternatīvās degvielas. Grāmatas autori ir profesionāļi šajā jomā, jo rakstījuši žurnālam „The Economist” analītiskus rakstus daudzus gadus. Uzslavējama ir viņu spēja skaidri un koncentrēti pasniegt faktus un idejas.

Grāmatas dominējošās tēmas ir automašīnas industrijas vēsture, tagadnes tendences un iespējamā nākotnes attīstība. Analīze lielākoties tiek veikta ASV tirgus kontekstā, Lielā trijnieka (GM, Ford un Chrysler) pozīciju zaudēšana japāņu un Eiropas automašīnām. Tiek apskatīti gan iemesli, gan sekas. ASV autoražotāju galvenā problēma ir kavēšanās ar jauno tehnoloģiju ieviešanu un smago sociālo budžeta izmaksu daļu. Papildus detalizēti tiek apskatīta Toyota vēsture un viņu hibrīdauto Prius tiek celts saulītē ik pāris lapās kā pakāpiens uz iespējamo nākotnes auto. Tiek veikta arī neliela analīze, vai ASV autobūves giganti vispār spēs pielāgoties jaunajām tirgus un ekonomikas prasībām.

Otra daļa ir veltīta naftas ieguves industrijai, tās vēsturei un pašreizējai situācijai. Pasaulē ietekmi iegūst nevis korporācijas, bet gan nacionālās naftas kompānijas. Tām patiesībā pieder vairāk rezervju nekā visām korporācijām kopā. Tiek stāstīts par pēdējām tendencēm – kā Exxon patriekts no Venecuēlas, kā naftas lobijs ASV bīda savas intereses. Daudz uzmanības tiek veltīts ASV atkarībai no naftas importa, ASV pašai pieder tikai 3% no pasaules naftas rezervēm. Tiek apskatītas degvielas slēptās subsīdijas, kas patiesībā izskaidro kādēļ ASV degviela ir tik lēta.

Trešā daļa stāsta par globālo sasilšanu, alternatīvās degvielas attīstības scenārijiem, labos pasaules piemērus (Šanhaja, A.Švarcnegera darbi Kalifornijā, Brazīlijas etanola plānu), neperspektīvos variantus (Kanādas piķa smiltis, kartupeļu free eļļa). Šajā daļā uzzināju, kāds tad īsti ir tas plāns ūdeņraža dzinēju degvielas iegūšanai un, jāsaka, tas mani pārliecināja. Tiek apspēlēta CO2 emisijas samazināšanas plāni, naftas cenas ietekme uz alternatīvo enerģiju utt.

Grāmatas lielākais bonuss ir industriju lielo vīru ieskicēšana, jo autori ar viņiem ir pazīstami un tik dots neliels priekšstats par to kādi ir tie cilvēki, kas nosaka enerģētikas nākotni ASV un pasaulē.

Man personīgi grāmatā patika tas, ka autori nemēģināja nostāties vienā pusē, bet visi viņu spriedumi un kritika tika pamatīgi argumentēti. Vietām likās nu gan puikas lej ūdeni, taču pēc pāris lappusēm šis uzskats tika spēcīgi argumentēts (mašīnu akumulatoru lādēšana no tīkla). Kopumā uzskatu, ka katram kuru interesē globālās sasilšanas un alternatīvās enerģijas problēmas būtu šī grāmata jāizlasa, jo tā tiešām ir analītiska nevis populistiska. Diezgan objektīvi tiek apskatītas abas puses jāatzīst gan, ka abi autori ir optimisti un domā, ka gan jau viss būs kārtībā. Grāmatai dodu 10 no 10 ballēm.

Bilde no Amazon.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website