Navigate / search

Thief of Time by Terry Pratchett

Esat kaut ko dzirdējuši par Vēstures mūku ordeni? Neesat, nav jau arī nekāds brīnums, tas ir visslepenākais Diskzemes ordenis. Viņu galvenais uzdevums ir rūpēties, lai visiem pietiktu laika. Ir skaidri zināms fakts, ka, piemēram, biržā laiks vienmēr pietrūkst, bet jūrā zivīm viņš ir bijis nebijis. Tad nu Vēstures mūki rūpējas par to, lai laiks būtu sabalansēts. To viņi nodrošina ar speciāliem rīkiem, latviski to sauktu vārpstiņa, kas tin laiku no nākotnes pagātnē un arī nedaudz uzkrāj.

Viens no galvenajiem tēliem ir Džeremijs (Jeremy), cilvēks kura mūža aicinājums ir pulksteņi, viņš zina visu par pulksteņiem un cenšas izveidot visprecīzāko pulksteni pasaulē. Šo viņa tieksmi izmanto Auditori, viņiem ir pieriebies, ka cilvēki ienes pasaulē nenoteiktību un nav iespējams visu uzskaitīt. Viņi saprot, ka ideāli precīzs pulkstenis, kas spēs izmērīt visuma tikšķēšanu, Visumu arī apstādinās.

Protams, ka pret šāda pulksteņa izveidi iebilst Nāve, kas ir spiests iejaukties, ne jau pats, bet liekot to darīt savai mazmeitai. Uz Ankh-Morpork pulksteņa apstādināšanai tiek nosūtīti arī divi Vēstures mūki Lobsang un Lu-Tze.

Grāmata ir no noveļu cikla, kas veltītas Nāvei. Šajā gan Nāve vairāk parādās kā veco tradīciju glabātājs, mēģina motivēt Apokalipses jātniekus, kuri ir pārāk pieķērušies cilvēkiem. Viņš pat ir gatavs salīgt mieru ar piekto jātnieku, kurš aizgāja pirms viņi kļuva slaveni, Ronnie Soak, bet tagad strādā piena biznesā.

Autors kā vienmēr ir humora pilns un palīdz lasītājam saprast Lu-Tze Sētnieka ceļu un to, cik svarīgs ir Pirmais likums. Grāmatu izlasīju vienā piegājienā no vāka līdz vākam. Neteiktu, ka ir labākā no Pratchetta darbiem un tādēļ lieku 8 no 10 ballēm. Ja jau lasa šo sēriju, tad ir jāizlasa obligāti, lai saprastu kas ir Laiks.

‘Hah! Kids today, where do they get their education? The first stroke is from the ground to the air, lad. That makes a nice hole in the air for the main lightning to come down. Look for the glow. We’ve got to be giving the road plenty of sandal by the time it reaches the clouds. You holding up okay?’

Leave a comment

name*

email* (not published)

website