Navigate / search

Fermat’s Last Theorem by Simon Singh

Fermat's Last Theorem

Sen nebiju lasījis nevienu grāmatu par matemātiku. Šo es nopirku kaut kad pērn Londonā. Nopirku un neizlasīju, kaut kā vienmēr neatlikās laika.

To, kas ir Fermā teorēma, manuprāt, zina katrs pirmklasnieks. Galvenā ideja ir, ka vienādojumam x^n+y^n=z^n pie jebkurām n vērtībām lielākām par divi un pieņemot, ka x, y un z ir veseli skaitļi nav atrisinājuma. Apgalvojums ir tik vienkāršs, ka taisni vai jābrīnās, ka tā pierādījuma atklāšana aizņēma vairākus gadsimtus. Fermā savulaik apgalvoja, ka ir atradis šai teorēmai atrisinājumu, kuru varētu uzrakstīt uz lapas malas, tomēr atstās katram pašam prieku to atklāt. Tā nu nabaga matemātiķi ilgu laiku to nespēja atrast. Līdz beidzot kāds jauneklis vārdā Andrew Wiles ķērās pie lietas un uz nepilnām divsimt lapaspusēm pierādījumu uzblieza. Ar pirmo reizi gan viss uzreiz nesanāca, atradās būtiska kļūdiņa un nācās daļu pārrakstīt pa jaunu.

Grāmata nav tik daudz kā pierādījuma iztirzājums, kas, manuprāt, ir saprotams tikai nopietniem matemātiķiem. Grāmata ir par matemātikas attīstību un vēsturi Fermā teorēmas kontekstā. Sākas viss ar Pitagoru un viņa apsēstību ar veseliem skaitļiem un perfekto pasauli un turpinās līdz Fermā teorēmas pierādīšanai. Grāmata neprasa nekādas nopietnās matemātiskās priekšzināšanas, autors mēģina visu informāciju iebarot lasītājam saprotamā veidā, smago daļu atstājot pielikumiem. Skaidra lieta, šajā grāmatā paša teorēmas pierādījuma nemaz nav.

Lai šo grāmatu lasītu, būtu vēlams, lai lasītājam būtu vismaz kāda interese par matemātiku. Uzrakstīts ir saistoši un interesanti. Tā kā tēma ir diezgan sarežģīta, tad autors ir diezgan pacenties, lai noreducētu visu līdz galvenajam. Kopumā grāmatai lieku 8 no 10 ballēm.

Starp citu, Fermā teorēmas pierādījuma meklēšana vēl nav beigusies. Daļa matemātiķu uzskata, ka ir jābūt kādam vienkāršākam veidam, kas ļautu šo teorēmu pierādīt daudz elegantākā veidā nevis pa apkārtceļiem. Daļa savukārt uzskata, ka Fermā pats ir kļūdījies, domādams, ka viņam ir izdevies atrast teorēmas pierādījumu.

Comments

Lasītāja
Reply

Ha, es nesen domīgi skatījos uz šo grāmatu… jo Fermā teorēma tiešām ir gluži kā pirmskaitļi, ko var piesaukt vienmēr, kad daiļliteratūrā jārunā par matemātikas burvību. Pēdējā izlasītajā krimiķī tetovētā meitene Līsbete Salandere izprātoja eleganto risinājumu, diemžēl autors rīkojās gluži kā Fermā, neatklāja to lasītājiem, tikai pavēstīja, ka uz problēmu jāskatās kā filosofam, nevis matemātiķim.

asmo
Reply

Nu jā, tikpat labi tad varēja pateikt, ka pierādīja un viss. Cilvēki jau diezgan bieži izprāto vieglo atrisinājumu, līdz uz to nepaskatās kāds matemātiķis un nepasaka, ka šeit šo grupu teorijas teorēmu nevar tā izmantot utt.

doronike
Reply

Nu par pirmklasnieku Tu nedaudz pārspīlēji 🙂 Es zinu par Fermā pateicoties pāris detektīviem: Kamenskas laulenis sapņoja pierādīt Fermā; pieņemu, ka teorēma ir pierādīta salīdzinoši nesen, jo tad tas vēl nebija noticis.

asmo
Reply

Nu viņu oficiāli akceptēja 1995. gadā, kad bija izlabotas visas kļūdas.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website