Navigate / search

Over the Edge of the World: Magellan’s Terrifying Circumnavigation of the Globe by Laurence Bergreen

Over the Edge of the World

Kurš gan no mums nezina, ka pirmais ar kuģi pasaulei apbrauca Magelāns. Tas nekas, ka Magelāns galu ņēma jau Filipīnās kādā pludmalē, un patiesībā pirmais cilvēks, kas apbrauca apkārt pasaulei ir Magelāna vergs. Viņu portugāļi bija nolaupījuši netālu no Moluku salām, un viņš ekspedīcijā piedalījās kā tulks. Man par kaunu sev nākas atzīt, ka šo pēdējo faktu nezināju, un to vien var uzskatīt par pamatīgu ieguvumu no grāmatas.

Tātad četrpadsmitajā gadsimtā visa pasaule ar pāvesta svētību bija sadalīta divās daļās. Visas zemes uz rietumiem no Kanāriju salām bija Spānijas ietekmes sfērā – uz otru pusi Portugāles. Skaidra lieta, ka nevienu neinteresēja šo sadalīto zemju viedoklis. Portugāļiem jau labu laiku piederēja monopols garšvielu biznesā. Spāņi ar šo situāciju nevēlējās samierināties. Viņiem ideja bija aizbraukt pa savu pusi līdz Moluku salām un pasludināt to par savu ietekmes zonu.

Ideja bija, bet ar realizāciju nācās saskarties ar zināmām grūtībām. Pirmkārt, nebija īsti skaidrības, kur tās salas atrodas. Otrkārt, neviens nezināja ceļu. Un tad vienu dienu Magelāns, savu ambīciju vadīts, piedāvāja savus pakalpojumus Spānijas karalim. Karalis aizņēmas naudu un piešķīra Magelānam piecus kuģus, un Armāda varēja doties ceļā. Skaidra lieta, ka spāņu kapteiņiem nepatika, ka viņus komandē kaut kāds tur portugālis, un dumpja plānošana sākās vēl lāgā netiekot aiz Kanāriju salām.

Dumpis arī bija, bija kuģu zaudējumi, dezertieri, cinga un neveiksmīga vietējo kristīšana. Grāmata sarakstīta balstoties uz ekspedīcijas hronistu pierakstiem, dažādiem tā laika dokumentiem. Stāstījums ir izdevies ļoti raits, un lasās kā piedzīvojumu grāmata. Vietām autors veic nelielas atkāpes, lai ieskicētu tā laika reālijas, spēku samērus un iespējas, kuras pavēra ekspedīcija. Magelāns tiek raksturots kā ar mērķi apsēsts cilvēks, kas bija gatavs to sasniegt neskatoties uz nekādiem šķēršļiem. Beigās viņš jau bija tā noticējis savai izredzētībai, ka iedomājās sevi par neuzvaramu. Tas viņam atspēlējās pēc iesaistīšanās konfliktā starp diviem Filipīnu salu cilšu karaļiem.

Ļoti laba grāmata ko lasīt, kad apnikuši parastie ceļojumu apraksti, un gribas palasīt daudzmaz  autentisku notikumu pārstāstu no senākajiem laikiem. Atstāsts ataino dzīvi, kāda tā bija, bez izskaistinājumiem un varoņu liekas glorificēšanas. Grāmatai lieku 9 no 10 ballēm. Iesaku izlasīt visiem, kam patīk vēsture un ceļojumi.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website