Navigate / search

City of Illusions by Ursula K. LeGuin

City of Illusions by Ursula K. LeGuin

Mana iepazīšanās ar Gvinas Hainish ciklu turpinās. Šoreiz pieķēros grāmatai, kas veltīta Terrai. Jā, tā ir mūsu pašu Zeme.

Zemes iedzīvotājiem ir pienākuši grūti laiki. Planētu savienība kā tāda nepastāv jau vairāk kā tūkstoti gadu. Savienības planētas ir iekarojis Ienaidnieks. Iekarošana ir notikusi ar viltu, jo izrādās, ka ienaidnieka rase Shing spēj melot pat sazinoties telepātiski, un melošana ir viņu kultūras neatņemama sastāvdaļa.

Grāmatas galvenais varonis Flak ir cilvēks no kādas tālas planētas, kas nonāk uz Zemes bez jebkādas atmiņas. Viņu pieņem un aprūpē kāda ģimene, kas dzīvo mežā. Flaks pāris gadu laikā iemācās visu no jauna, bet viņu nomoka personīgās identitātes jautājums, kas viņš ir, un kādēļ viņš zaudējis atmiņu. Lai šīs zināšanas iegūtu, viņam nākas doties uz Shing pilsētu Es Toch. Tā kā tehnoloģijas uz Zemes ir palikušas rudimentārā līmenī, viņam nākas ceļot ar kājām.

Lasītājam kopā ar Flaku tiek dota iespēja izceļoties pa nākotnes Zemi, kur it kā viss ir kārtībā, nevienam netiek ļauts nokaut, bet tai pašā laikā cilvēks nav Zemes īstais saimnieks. Vēstures traktējums ir mainīts tik bieži, ka vairs īsti nevar saprast kam ir taisnība, un vai Shing rase maz ir ienaidnieki. Grāmatas centrālā tēma ir patiesība. Kas ir patiesība, kā atšķirt to no meliem, vai patiesība var būt ierocis, vai tā ir tikai vājība?

Flak, kuram no iepriekšējām atmiņām nav palicis nekas, patiesība ir ļoti svarīgi. Jo viņa vēlme ir atrast pašam sevi, savu bijušo es, atklāt patiesību par sevi. Tā dēļ viņš ir gatavs uzņemties lielus riskus. Grāmata ir arī interesants ceļojums pa nākotnes Ziemeļameriku, kur cilvēki ir kļuvuši par vienpatņiem, visi dzīvo savās kopienās, bez cerības atgūt bijušo varenību. No senču gudrībām ir saglabājušās tikai drumstalas, un arī tās ir cenzētas. Daži ir pārvērtušies par nomadiem un seko govju bariem prērijā, citi spēlē feodālismi, Shing to atļauj, kamēr vien tehnoloģiju līmenis nepārsniedz viņiem pieņemamo.

Grāmatā nedaudz nepatika Zemes iemītnieku fatālisms, viņi pat vairs necer, ka kaut kas mainīsies. Neviens necīnās un var redzēt, ka Ienaidnieks savu ir panācis. Nav ne jausmas, kā tieši ir notikusi iekarošana un kā viņiem tas ir izdevies. Cilvēkus var salīdzināt ar intelektuālu aitu baru, no kuriem nekas daudz netiek prasīts, bet viņi ar pamazām ir kļuvuši nespējīgi ko paveikt. Tā nu visi sēž un cer uz kaut kādu mesiju, kas atpestīs šos no nelaimes.

Grāmatai lieku 9 no 10 ballēm, nav tik stipra kā „Tumsas kreisā roka” vai „Dispossesed”.

Comments

Spīgana
Reply

Nē, nopietni, man skauž tas ātrums, kādos Tu lasi grāmatas…

asmo
Reply

Nemaz jau tik ātri es nelasu, un turklāk lasu nepareizi, jo galvā izrunāju visu izlasīto un lasu visus vārdus.

Lasītāja
Reply

(Man neskauž, bet) šo es neesmu lasījusi. Tās divas minētās parasti uzskata par Le Gvinas labākajiem darbiem, tā ka atliek ieinteresēti gaidīt, vai vēl kādai ieliksi 10. (Pastiepos un izvilku no plaukta citu nelasītu Le Gvinas grāmatu, tomēr nē, nav īstais brīdis.)

asmo
Reply

Man ar pārējām vēl nav pienācis īstais brīdis. Bet, kad pienāks ad nākamā būs par Mežu un pēc tam tā kas izdota pēdējā.

Lasītāja
Reply

Kolonizatori mani ir ietekmējuši. Esmu gan lasījusi. Atceros mazos, nodevīgos dzīvnieciņus un vēl šo to. Neesmu lasījusi TWfWiF, The Telling un stāstu krājumus, izņemot “Pasaules dzimšanas dienu”.

betija
Reply

tas taču ir joks vai ne? par nepareizu lasīšanu.
tas ir veids kādā es sodu sliktus autorus. sākumā ar visu sirdi un atļauju pat nelielas kļūdas bet kad tās sāk pārsniegt jau kādu līmeni, izlaižu vārdus, tad rindkopas, tad lappuses un nododu atpakaļ neizlasītu un otrai daļau pat neskatos virsū. ceru ka autors pavada vairākas bezmiega naktis…
:>
bet īsti labas grāmatas tiek regulāri pārlasītas

Leave a comment

name*

email* (not published)

website