Navigate / search

Zemes pīlāri by Kens Folets

Zemes pīlāri

Ziņa par šīs grāmatas izdošanu latviešu valodā mani neatstāja vienaldzīgu. Goodreads viņa tiek vērtēta visai augstu, un tik biezas grāmatas lasīšanai angļu mēlei es diez vai spētu saņemties. Jo ar viņu konkurētu daudzas, daudzas tikpat biezas grāmatas. Bet nu latviešu mēlē viņai konkurentu patlaban nebija, un, dabūjis “Zemes pīlārus” no Zvaigznes ABC, tūdaļ pat ķēros klāt.

Cik zinu Latvijas televīzija nesen rādīja filmu, kas uzņemta pēc šīs grāmatas motīviem. Es gan viņu nenoskatījos, tādēļ noteikti esmu aiztaupījis sev pūles salīdzinot filmu ar grāmatu.

Darbība noris laika posmā no 1123.-1173. gadam. Tas ir laiks, kad Anglija palikusi bez tieša karaļa mantinieka, tiek ierauta ilgstošā karā, lai noteiktu troņmantinieku. Grāmatas centrālais elements viennozīmīgi ir Kingsbridžas katedrāle. Visi notikumi un cilvēku likteņi ir tieši saistīti ar šo būvi. Tā rada cilvēkos gan pacilātību, gan skaudību. Pati būvniecība rada pilsētu un attīsta ekonomiku. Te ir gan apsviedīgs un tai pat laikā dievbijīgs Kingsbridžas priors Filips, gan viņa pretinieks bīskaps Valerāns. Būvmeistars Toms un viņa ģimene. Grāfos izsities iznirelis Viljams Hemlijs, kuram prāta nav visai daudz, bet nežēlība tā iztrūkumu pilnīgi kompensē. Tāds cilvēks visiem ir izdevīgs, jo ir viegli izmantojams un vadāms. Iepriekšējais grāfs apsūdzēts par sazvērestību pret karali zaudējis savas tiesības uz zemi, bet dzīvi vēl ir viņa bērni Alīna un Ričards.

Grāmata tiek slavināta ar to, ka autors ir izmantojis vēsturnieku konsultācijas, lai padarītu grāmatas notikumus pēc iespējas tam laikam atbilstošākus. Un sanācis viņam ir visai labi, protams, neesmu jau nekāds vēsturnieks specializējies britu divpadsmitajā gadsimtā, tomēr tādu lietu, kas reāli durtos acīs nebija vis.

Iesākumā, kā jau visās grāmatas ar daudz tēliem, ir grūti izvēlēties personāžu, kuram just līdzi. Toms ar savu apsēstību uzbūvēt katedrāli, man nepatika uzreiz, kur tas redzēts, sieva nomirst dzemdībās un šis tūdaļ atrod citu sievišķi pāris stundu laikā. Arī viņa praktiskā dzīves pieredze, ja neskaita būvniecību, diez kāda nebija. Priors Filips, cita lieta, izskatās pēc pieredzējuša spēlētāja, viņam ir spēja saskatīt ekonomikas likumsakarības, stratēģiska domāšana un motivācija. Jā, reizēm viņam darbos palīdz nejaušas sakritības, bet Dieva kalpam jau tādas lietas ir dabiskas. Viljams Hemlijs ir centrālais ļaunais tēls, viņam ir varaskāre, nežēlība un bailes no elles. Cilvēks, kuram šķiet, ka citi pievāc to, kas likumīgi pienākas viņam. Bet nu bez tāda briesmoņa grāmata nevarētu iztikt. Pretdarbība viņam ir viens no spēcīgākajiem labo tēlu motivatoriem. Jāpiemin arī Alīna, Viljama iekāres objekts, Toma dēla un audžudēla lielā mīlestība un vienīgā sieviete, kas grāmatā kaut ko arī dara, lai pati noteiktu savu nākotni. Nevar gan teikt, ka autoram sieviešu tēli labi padotos.

Grāmata nav ar pārāk sarežģītu sižeta līniju, un arī vēsturiskās detaļas nav tik detalizētas kā Umberto Eko darbos. Arī vēstījums nav nekāds viltīgi apslēptais vai filozofiski dziļais. Cilvēki vienkārši dzīvo savu dzīvi, cīnās, mīl un mirst, kā jau tas ir noticis visos laikos. Un lasītājs, ja vēlas, var tam visam dzīvot līdzi. Es nekad nebiju aizdomājies par katedrāļu celtniecības tehniku, un šī lieta pievilka visvairāk. Bija interesanti palasīties autora versiju par to, kā baznīca spēja iegūt finanses šādas milzīgas celtnes būvei. Ne vienmēr tā ir nabaga zemnieku izžmiegšana līdz pēdējam, ar labu saimniekošanu ir iespējams līdzekļus sagādāt daudz efektīvāk.

Iesākumā mani biedēja grāmatas biezums, uz e-lasītāja jau esmu atradis no sajūtas, kad tu fiziski redzi, cik bieza grāmata tev būs jāpievārē. Viena lieta bija skaidra, ka pirms gulēšanas tādu palasīt nevarēs, ja uzkritīs uz sejas, tad nekāds miegs prātā vairs nebūs. Tāpēc nācās sevi disciplinēt un lasīt grāmatu tikai vilcienā. Trakākā lieta ir tā, ka šī neskatoties uz savu biezumu, ir no tām, kuras vēlies izlasīt vienā paņēmienā. Bet nu izdevās sevi pievārēt un izstiept lasīšanu uz nedēļu. Grāmatai lieku 9 no 10 ballēm. Cerams, ka arī otra grāmatas daļa „World Without End”  reiz iznāks latviešu valodā. Un nemaz nebiju aizdomājis, ka Folets raksta ne tikai spiegu romānus.

 

Leave a comment

name*

email* (not published)

website