Navigate / search

Advokāti by Džons Grišams

Advokāti

Pirmais Grišama darbs, ar kuru es iepazinos, bija „Firma”. Savulaik tā bija ļoti populāra grāmata. Pēc šīs grāmatas izlasīju vēl pāris viņa darbus un atmetu ar roku. Pārāk jau nu līdzīgi viens otram, lai lasītu visus pēc kārtas uzreiz. Tagad, kad pagājuši jau kādi septiņi gadi kopš pēdējo reizi tiku lasījis autora darbus, nolēmu izlasīt vēl kādu viņa grāmatu. Nenoliegšu, uz to mani pamudināju Zvaigznes ABC izdotie „Advokāti”.

Deivids Zinks ir jauns advokāts, labi pelna un strādā prestižā firmā. Ir tikai viens ‘bet’, viņam riebjas viņa darbs. Kādu rītu viņš salūzt un aizmūk no sava darba, lai uzsāktu dzīvi, kurā viņam būs jāatskaitās tikai pašam sev. Lieta tiek atzīmēta, un Deivids nejauši uzrodas juridiskajā firmā Finley & Figg, kuras partneri ir Vollijs un Oskars. Šie puiši ir zemākais, par ko jurists var kļūt, netiek ievēroti nekādi ētikas principi. Galvenais ir dabūt klientu. Un viņiem ir padomā kāda varena lieta, kas ļautu viņiem kļūt par miljonāriem.

Ja uz grāmatas vāka nebūtu uzrakstīts autora vārds, tik un tā spētu viņu atpazīt. Te ir viss standarta komplekts. Šoreiz lielā lieta ir kāds medikaments, kas, iespējams, ir iemesls priekšlaicīgai nāvei. Ir klienti, kuru lielākā vēlme ir iedzīvoties, nopelnīt miljonu neko nedarot. Skaidrs, ka viņiem vajag uzņēmīgus advokātus, kas novedīs šo lietu līdz tiesai un, ja vajadzēs, pārliecinās potenciāli cietušos, ka viņi tiešām ir cietuši.

Mēs visi esam dzirdējuši par amerikāņu mikroviļņu krāšņu pamācībām, kurās rakstīts, ka tajās nevar žāvēt kaķi. Autors dod nelielu ieskatu tajā, kā šādi precedenti rodas. ASV tiesu sistēma ir savādāka nekā mūsu. Tur ir precedenti un zvērinātie. Tādēļ lietas izskatīšanā ir būtiski uzvarēt tikai vienā tiesas prāvā, pārējās līdzīgās jau tiks skatītas balsoties uz precedentu. Tādēļ bieži vien lielās kompānijas ir gatavas mierizlīgumam. Tas gan maksā bargu naudu, bet glābj no negatīvas publicitātes. Tādēļ standarta stratēģija ir savākt kolektīvo prasību ar daudz cietušajiem, panākt mierizlīgumu, pirms lieta tiek izskatīta tiesā. Vainīgie samaksā, un advokāti tiek pie lielas naudas. Tāds arī ir Finley & Figg plāns tikt pie lielās naudas.

Grišamam ir talants padarīt grāmatas par juristiem interesantas. Šo grāmatu izlasīju vienā piegājienā, piesēdos un izlasīju. Deivids ir jauks personāžs, meklē savu vietu dzīvē. Nedaudz naivs un ideālistisks. Viņa partneri zaudējuši jebkādas ilūzijas un cer nopelnīt. Kopā viņi veido kolorītu kompāniju, kas piešķir grāmatai dinamiskumu. Galvenie varoņi stāstu rada nevis to ilustrē. Ja nebūtu Vollija trako ideju, nemaz nebūtu par ko rakstīt. Papildus vēl piemetam dažāda kalibra blēžus un tiesas procesa aprakstus un dižpārdoklis gatavs.

Grāmatai lieku 8 no 10 ballēm. Vienīgais darba mīnuss ir tas, ka cilvēkiem, kuri autora darbus lasījuši jau agrāk neko jaunu stāsta struktūrā neatradīs. Tas ir ļoti līdzīgs viņa iepriekšējiem darbiem. Vienu vārdu sakot, tipisks Grišama darbs.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website