Navigate / search

Another Fine Myth (Myth Adventures #1) by Robert Lynn Asprin

Another Fine Myth by Robert Lynn Asprin

Atgriešanās bērnībā, nu labi, studiju gados. Tā nu sanāca, ka šīs sērijas pirmās desmit grāmatas izlasīju tai laikā, kurā man vajadzētu gatavoties eksāmeniem. Asprins man vienmēr ir bijis cieņā, un vislabāk man patīk viņa rediģētā grāmatu sērija, kas veltīta Zagļu pasaulei un Sanktuārijas pilsētai. Tīri sagadīšanās pēc pēdējā laikā man nācās sastapties Mīta grāmatu  sērijas pieminēšanu dažādos avotos, tas viss mani uzvedināja uz domu pārlasīt, ja ne visu sēriju, tad vismaz pāris grāmatas noteikti. Un atšķirībā no pirmās reizes – angļu valodā.

Skeeve (turpmāk – Skīvs) ir aktīvs maga māceklis. Apzinīgs puisis pāris gadu laikā apguvis prasmi levitēt priekšmetus un gandrīz jau aizdedzināt sveci. Viņa skolotājs Garkins ir visnotaļ apmierināts ar sava audzēkņa sasniegumiem. Vēl augstāk viņš vērtē Skīva spējas sarūpēt ēdienu. Skīvs savukārt vēl nav atmetis ideju par zagļa karjeru, jo tā izskatās ar lielāku perspektīvu nekā maģija . Klah dimensijā tas nodrošinātu viņam ienākumus un reputāciju. Taču idille izjūk, algoti slepkavas nogalina Garkinu, un skolotāja vietā Skīvs dabū dēmonu vārdā Aahz.

Te nu varētu sev tikai pārmest, nu kādēļ jau pirmajā reizē es nelasīju šo grāmatu oriģinālvalodā? Kas man lika atvēzēties uz krievu valodas tulkojumu? Oriģinālā viss ir pavisam savādāk un labāk. Te ir daudz vārdu spēles, kas tulkojumā pazudušas. Tā es nemaz nezināju, ka Skīva dimensijas iedzīvotāji citās dimensijās tiek saukti par Klahds (tas, manuprāt, pie pareizas izrunas varētu nozīmēt stulbeņi). Aahz ir no Perv dimensijas, kas citur tiek saukti par Pervertiem, Pervektiem. Grāmata ir sarakstīta, lai radītu lasītājā prieku viņu uzjautrinot, iemetot pa asprātīgam jokam. Dimensiju savstarpējais atšķirīgums nodrošina plašu stereotipu klāstu, no kura autoram smelt un smelt idejas.

Šeit grāmatas ideja nav novest lasītāju līdz dziļām filozofiskām pārdomām par dzīvi un tās jēgu. Te pasaule kalpo kā greizais spogulis, kas parāda mūsu pašu pasaules atspulgu. Tādēļ autors nekautrējas vajadzīgā brīdī izstumt no krūmiem klavieres un atrisināt visas problēmas vienā paņēmienā, tā ka par varoņu likteņiem var neuztraukties, viss viņiem izdosies. Dialogi ir visa grāmatas vērtība, un katras nodaļas sākumā atrodamais citāts vien ir ko vērts.

“In times of crisis, it is of utmost importance not to lose one’s head.”

-M. ANTOINETTE

Grāmatai lieku 8 no 10 ballēm un noteikti veltīšu laiku vēl pāris sērijas grāmatu izlasīšanai. Vismaz līdz tai, kur Skīvs jau būs ieguvis nopietnu maga reputāciju. Ja līdz šim vēl nav nācies lasīt, tad silti iesaku. Ir jau tāda vairāk uz jauniešiem orientēta grāmata. Iespējams ar pārāk vieglu sižetu, bet arī šādas grāmatas šad tad vajag lasīt.

Te atrodams Spīganas apskats veltīts šai grāmatai.

 

 

Leave a comment

name*

email* (not published)

website