Navigate / search

Alu Lauva by Žozefs Ronī vecākais

Alu lauva

Bērnībā man šāda veida grāmatas par pirmatnējo cilvēku dzīvi dikti patika, izlasīju, šķiet, visas, kas bija pieejamas. Šī nebija izņēmums. Tādēļ, lasot “Piedzīvojumi. Fantastika. Ceļojumi.” lasīšanas projektā viņa ātri vien sagaidīja savu kārtu.

Uns un Zurs ir akmens laikmeta cilvēki. Abi ir hominīdi, bet nāk no dažādām ciltīm. Zurs – vahu cilts loceklis, saukts par cilvēku bez pleciem. Ir apķērīgs un spēj plānot, taču viņa cilts ir gājusi bojā. Uns – ulamru cilts pārstāvis ar intelektu neizceļas, drīzāk suiciāls tips. Pasauli uztver pēc stiprāks vājāks principa. Pats ne no kā nebaidās, bet paļaujas uz Zura spriedumu. Abi jaunieši ir nolēmuši atklāt savai cilti jaunu medību laukus un dodas tālā ceļā. Ceļā viņi uz­sāk cīņu ar zobenzobu tīģeri mahairodu un milzu žņau­dzējčūsku, sadraudzējas ar meža ļaudīm un paglābj vi­ņus no kareivīgās asinskārās uguns ļaužu cilts, pieradina milzīgo alu lauvu, kas savukārt ne vienu reizi vien nāk palīgā jaunekļiem.

Grāmata ir sarakstīta ļoti vienkāršā valodā. Teikumi īsi un galvenie varoņi nekādi. Viņi ir autora instruments, lai izrādītu lasītājam aizvēsturisko akmens laikmeta pasaule. Teksta lielāko daļu sastāda dzīvnieku nosaukumi. Toz Uns ar Zuru vai nu vēro no tālienes, vai arī cīnās pret tiem. Plēsēji visi kā viens te ir iecienījuši hominīdu gaļu, un katrs lielāks kaķveidīgais labprāt viņus apēstu. Bet Unam ir nopietna milna, tā ka nav par ko uztraukties. Ne sliktāk par kaķveidīgajiem cilvēkus medī arī atsevišķas ciltis. Vai tas nepieciešams rituāliem, vai kādiem citiem pasākumiem autors mums nepastāsta. Taču viņš ir gatavs dzīt veselus deviņus šīs cilts locekļus cauri savannai, lai medītu pāris cilvēkus. Un tas neskatoties uz to, ka ēdamā tur čum un mudž. Tagad, kad esmu daudz salasījies antropologus, varētu autoram aizrādīt, ka viņa uzskats par eksokanibālismu ir visnotaļ virspusīgs.

Uns un Zurs nav radījumi, kuriem lasītājs varētu just līdzi, viņiem galvā ir tikai pāris aprautas domas, un iekšējā pasaule arī ēst  – gulēt līmenī. Zurs gan reizēm domā par zvaigznēm un štuko, kas kurina visus tos ugunskurus. Pasaules atskaites punkts viņiem ir citu cilts locekļu sasniegumi. Ja kāds ir pieradinājis mamutus – super, bet, kad Zurs pieradina alu lauvu, viņš vismaz sev šķiet pārāks par visiem citiem cilts locekļiem. Uns savukārt sajūt savu vērtību nositot mahaidoru. Tai pat laikā, kad abi jaunieši tiek pie skuķiem (Vilku mātes ciltij uguns ļaudis bija apkāvušas visus džekus), viņi nez kādēļ sāk runāt par kāzām, plānot notikumus pusgadu tālā nākotnē. Te gan pie vainas noteikti ir autora problēmas ar seksa iekļaušanu grāmatā, laiki nebija tie. Jā, es zinu, ka primitīvo cilšu precību rituāli mūsu cilvēkam liktu saķert galvu un šādā lietā nemaz neielaisties. Bet te šis nenoliedzami interesantais aspekts aprobežojas ar parastu uzsišanu pa krūtīm un pasludināšanu par sievu.

Kā jau lielākajai daļai no bērnības grāmatām, arī šī pēc pārlasīšanas atstāja tikai skumjas. Teikumi īsi, sižets nekāds. Darbība vairāk ir aprakstoša nekā vēstoša vai analizējoša. Atbilstība vēsturei ir tik minimāla, ka grāmatu droši var likt pie fantāzijas žanra. Loti pašvakas fantāzijas. Ja nevelk nostalģiju pēc bērnības un nevēlies sagandēt savu labo iespaidu par bērnības grāmatu, turies no viņas pa gabalu. Lieku 6 no 10 ballēm. Lasīt jau var, bet vai vajag?

Comments

Andris
Reply

Šī un “Cīņa par uguni” ļoti patikās. Bet vispār nav prāta darbs šis tavs projekts, lielos apmēros grauj labās bērnības atmiņas. Labi ka neesi ķēries pie “Bitītes” sērijas, dzīvotos pa 4 zvaigznēm.

Andris
Reply

P.S. No otras puses – 6 balles ir tikai par 1/10 mazāk kā Ancillary Justice”, grāmatas, kura pirmā ir saņēmusi visas trīs – Hugo, Nebulas un Artūra Klarka balvas.

asmo
Reply

Te jau 6 ir vairāk tādēļ, ka grāmata ir ļoti viduvēja. Ancillary Justice ja jau reiz ir nebulsa balvu ieguvēja, tad arī salīdzinu viņu ar citām tādām ieguvējām, grāmata ir laba, bet man kā aprobežotam cilvēkam tomēr ir dažas iebildes pret to. Taču tai pat laikā es ticu, ka autorei ir kur augt un ciklu pirmajām grāmatām man ir grūti likt daudz, ja nu nākamā būs vēl fantastiskāka pret ko man viņu salīdzināt. Varbūt esmu nūģis, bet man šķiet, ka grāmata nav arī tik laba, lai saņemtu visas trīs balvas. Savukārt no literātu viedokļa raugoties, sižeta izklāsts, attīstība un motivācija, iespējams viņa tomēr ir tā vērta. es neesmu nekāds kritiķis un kā man vakar goodreads ieva norādīja, man tiešām piemīt niķis sagaidīt kaut ko no autora pirms pašas lasīšanas un ja manas “pareizās” idejas tiek apmierinātas, tad viss super, ja ne tad es činkstu par katru sīkumu.Un vispār jau tas vērtējums ir tīri subjektīva garastāvokļu un izjūtu kvantifikācijas mēģinājums. 6 ir nenožēloju, bet nevajadzēja. 7 laba, bet nepārlasīšu, 8 laba un iespējams ieteikšu citiem, 9 ļoti laba, bāzīšos virsū citiem ar to vietā nevietā, 10 superīga, ielikšu plauktā un nevienam papīra versiju neatdošu, ja nu pazūd 😉

Un tad vēl tā visa novērtēšana ir atkarīga no autora, sērijas un citiem faktoriem. Varētu teikt, ja jau tik sarežģīta sistēma, tad kādēļ vispār likt ballēs. Tā ir lieta par kuru reizēm domāju, kad skatos uz kādu popadancu stāstu un domāju, kādēļ es tādai lubu grāmatai esmu licis 9 bet, šim normālajam darbam tikai 8. Tas viss no mēģinājumiem salīdzināt nesalīdzināmas lietas.

Reizēm paiet laiks un šķiet, novērtējis esmu tomēr pa švaku vai pa labu, trakums, bet vēsturi tādēļ pārrakstīt negribas.

PS bitītes sērijai pie manis klātos labi, Kraukšķītis man patīk joprojām, vajag tik atrast kā viņu pareizi lasīt. http://asmodeus.lv/2008/12/19/ziemas-pasaka-by-margarita-staraste/

Andris
Reply

Esmu pamanījis, ka tu esi izstrādāto pasauļu fans. Mūsdienu gan fantāzijā ir tendence vairāk koncentrēties uz tēliem, pasauli atstājot fonā.

asmo
Reply

Sandersons ir jauks izņēmums un Aberkrombijs ar domā par savu tēlu pasauli.

Lasītāja
Reply

Man arī šitā bērnībā patika. Bet varbūt tas bija “Rulamans”, man viņas visas sajukušas.

Sibilla
Reply

Man arī bērnībā patika abas Ronī grāmatas, lai gan jau tad man bija skaidrs, ka nekas tāds reāli nav bijis iespējams un viss ir pilnīgas blēņas.
Un es arī nemāku sakarīgi salikt tās zvaigznītes ne grāmtām, ne filmām. Tā kā, lūdzu, manus vērtējumus goodreads un letterboxd neņemiet īpaši nopietni. 🙂

Fledis
Reply

Intereses pēc salīdzināju sarakstu ar savu plauktu. Vairākas grāmatas man ir bijušas, bet pakāpeniski deklasificētas par nelasāmām (tai skaitā visi Šaļimovi, sorry), bet izskatās, ka Tavā sarakstā nav Ronī-Vecākā Vamireha. Jebšu vnk palaidu garām?

asmo
Reply

Paldies, ka iečekoji manu sarakstu, šādi iečekojumi diezgan daudz tur ir uzlabojuši un viņu papildinājuši.

Nu Šaļimovs ir gaumes lieta, kā jau visas grāmatas, man tā ir bērnības trauma 🙂 Ar Vamirehu es neesmu ticis skaidrībā. Kādu laiku Liesma savā sērijas sarakstā publicēja to kā Piedzīvojumi. Fantastika. Ceļojumi piederīgu. Bet tad pēkšņi viņu izmeta ārā. Es nekad neesmu redzējis pat šīs grāmatas vāku, kurš liecinātu par piederību šai sērijai, esmu redzējis un lasījis tikai Stāsti par vēsturi sērijas grāmatu. Lai gan ir vairākas grāmatas, kurām ir nestandarta noformējums.Piemēram, Kenta Kurss N by E.

Ja tev ir Vamireha grāmata ar citādiem vākiem, ja iespējams nofočē bildi un atsūti man linku vai uz epastu intsva at gmail.com , būšu pateicīgs un iespējams saraksts kļūs vēl pilnīgāks.

Fledis
Reply

OK, mēģināšu. Man liekas arī, ka formāli no Rokvela Kenta šajā sērijā ir tikai Ceļojums uz dienvidiem no Magelāna… pārējām toč nebija strīpaino muguriņu, bet vai bija sērijas marciņa? Jāpaskatās.

asmo
Reply

Ar marciņām ar reizēm ir grūti, sevišķi pirmajām. es zinu ka Vamirehs ir iznācis 1969. gadā un 1961. gadā. 1961. gada vākus es neesmu redzējis nekur.

Pārējās ar atšķirīgiem vākiem, vienmēr tiek konstanti uzrādītas grāmatu pēdējo lapaspušu sarakstos kā sērijai piederīgas, tāpēc iekļauju arī savā sarakstā. Jo vāka noformējums ne vienmēr ir rādītājs.

Fledis
Reply

Oi sorry, sorry- drukas kļūda katalogā. Vamirehs (vismaz 69. gada) ir Stāstos par vēsturi nevis strīpainais. Un visiem Kentiem tiešām ir PFC marciņas, tikai muguriņas “nepareizas” 🙂

Leave a comment

name*

email* (not published)

website