Navigate / search

Jūnija grāmatas

Jūnijs 2016

Nu jau vairāk par pusgadu veicu savu iegādāto grāmatu ikmēneša uzskaiti. Sākotnēji ideju nospēru no Baltā runča, kurš gan nez kādēļ vairs neturpina savu lasītāju iepazīstināšanu ar sava grāmatplaukta papildinājumiem. Mani šāda uzskaite diezgan labi motivē izlasīt jauniepirkto. Aizvien biežāk es tā vietā, lai dotos pie grāmatu plauktiem un domātu, ko lasīt tālāk, lasu šīs uzskaites ierakstus, lai sākumā saprastu, kādēļ vispār esmu grāmatu pircis, un tad izvēlēties lasāmo.

Kāpņu pilsēta (The Divine Cities #1) by Robert Jackson Bennett – Jā, tas ir noticis! Viena no labākajām fantāzijas grāmatām ir izdota latviski. Paldies izdevniecībai Prometejs, kas ļāva man izlasīt to latviešu tulkojumu jau pāris mēnešus pirms izdošanas. Tulkotājam Vilim Kasimam nudien ir izdevies pārnest grāmatas noskaņu mūsu mēlē neko nezaudējot. Noteikti iesaku izlasīt!

Pasaules acs (The Wheel of Time #1) by Roberts Džordans – beidzot šis fantāzijas žanra pīlārs ir izdots arī latviešu valodā! Man bija iespēja izlasīt latvisko tulkojumu pāris nedēļas pirms papīra grāmatas iznākšanas. Izcils darbs ar vērienu un labu pasaules būvniecību.  Pat ja es aizmirsīšu pēc gadu desmitiem pašus varoņus, viņu apmetņi vienmēr paliks manās atmiņās.

The Wheel of Osheim (The Red Queen’s War #3) by Mark Lawrence – Sarkanās karalienes kara cikla trešā grāmata, pasūtīju jau martā, ne jau šādu tādu, bet smukām lapaspušu maliņām un autora personīgu novēlējumu man ar visu parakstu. Parasti jau es grāmatās autogrāfus necenšos dabūt, bet šis autors man ir sirdij tuvs, un šķita, ka vajag pacensties. Izlasīju, ļoti laba, iesaku visu ciklu.

Понедельник начинается в субботу (НИИЧАВО #1) by Аркадий Стругацкий, Борис Стругацкий – šo grāmatu nopirku, jo tas man ļaus realizēt kādu sen lolotu projektu, beidzot pārlasīt visus brāļu Strugacku darbus. Viņi nudien skrēja laikmetam pa priekšu. Šo esmu jau izlasījis, laba un aktuāla arī šodien.

Обитаемый остров (The Noon Universe #6) by Аркадий Стругацкий, Борис Стругацкий – kaut kad sen esmu lasījis arī šo, bet neko daudz neatceros, domāju arī, ka padsmit gadi nav tas laiks, kad šo grāmatu varētu līdz galam izprast, un prātā būs aizķērusies tikai piedzīvojumu daļa.

Полдень, XXII Век (The Noon Universe #1) by Аркадий Стругацкий, Борис Стругацкий – par šo es neatceros neko, bet lasījis esmu. Rodas jautājums, kādēļ lasīt grāmatas, ja pēc divdesmit pieciem gadiem tāpat jau esi visu aizmirsis?

Yellow Blue Tibia by Adam Roberts – šis autors pēc Jack Glass izlasīšanas ir nokļuvis manos favorītos. Šī grāmata tika pasūtīta pēc iepriekšminētās izlasīšanas. Īsts farss, kurai man nepatika tikai viena lieta, autors raksta par PSRS, bet absolūti nav veicis nekādu izpēti. Visādi citādi labs darbs. Tagad es sāku domāt, varbūt vēstures paviršība arī bija daļa no farsa, un es savā paštaisnajā vēstures zināšanā neesmu novērtējis autora smalko humoru.

Rozes vārds by Umberto Eco – Šo grāmatu esmu lasījis daudzas reizes, un man mājās ir pāris šīs grāmatas eksemplāri. Nopirku, lai beidzot izlasītu jauno, rediģēto versiju. Lielas atšķirības nemanīju, vecā izdevuma noformējums man patika labāk. (Vispār man mājās nez kādēļ glabājas veseli divi vecā izdevuma eksemplāri).

Dieva delūzija by Richard Dawkins – šo grāmatu es nopirku tādēļ, ka viņa bija nocenota. Izlasīju savulaik pirsmbologošanas ērā, un anglisko esmu kaut kur aizdevis. Vispār šai esmu pāris nodaļas izlasījis, tulkojums ir perfekts, bet Aldis Lauzis jau sen sevi ir pierādījis kā izcils populārzinātnisko grāmatu tulkotājs.

Temīda ir bezspēcīga by Günter Prodöhl – iegāju antikvariātā un ieraudzīju vienu grāmatu, kuru bērnībā kāroju savā plauktā. Tagad ir bail sākt lasīt, ja nu tur viss ir komunistiskā propaganda. Bet no bērnības atceros kā episku ievadu kriminoloģijas vēsturē.

Dionīsija Fabrīcija Livonijas vēsture/ Dionysii Fabricii Livonicae Historiae by Ēvalds Mugurēvičs – šī grāmata ir impulsīvs pirkums. Tajā brīdī šķita, ka noteikti vēlos uzzināt ko vairāk par Livonijas vēsturi. Pat nedaudz pašķirstīju, vietām palasīju, solās būt interesanta. Kaut kad jau pieķeršos, jo nav bieza, un vēsture vienmēr piedāvā labu atslodzi pēc triviālliteratūras.

The Great Hunt (The Wheel of Time #2) by Robert Jordan – nopirku pēc Pasaules acs izlasīšanas, iepatikās, un nolēmu izlasīt vismaz vēl pāris sērijas grāmatas. Ja lasīšu, tad lēnām piepirkšu klāt.

The Dragon Reborn (The Wheel of Time #3) by Robert Jordan – pērkot šīs grāmatas, man bija prāta un sirds cīņa. Nevarēju izšķirties kādā formātā ņemt, Singapūrā biju redzējis, cik skaisti lielie peiperbeki izskatās plauktos, bet ar prātu es saprotu, ka man nav pusotra metra gara grāmatu plaukta, kuru es vēlētos ziedot šai sērijai.

A Brief History of Mathematical Thought: Key concepts and where they come from by Luke Heaton – papildinājums populārzinātnisko grāmatu plauktiņam. Reizēm, lūkojoties uz savu grāmatu plauktu, mani pārsteidz tas, cik daudz grāmatu tajā ir par matemātiku. Bet ko lai dara – cipari mani interesē jau no bērna kājas!

10% Human: How Your Body’s Microbes Hold the Key to Health and Happiness by Alanna Collen – šī grāmata man nopērkamo sarakstā stāvēja jau sen, tā vien gribējās uzzināt par vienu cilvēka organisma aspektiem, mikrobiem. Dabūju Jānī Rozē par ļoti demokrātisku cenu.

The Evolution of Everything: How Small Changes Transform Our World by Matt Ridley – šis autors man iepatikās pēc Racionālā Optimista izlasīšanas. Patika viņa skats uz pasauli, redzēs, kā būs ar šo.

Trakie veči by Pauls Bankovskis – pie šīs grāmatas nopirkšanas ir vainīga Bārbalas recenzija, man tik ļoti patīk sazvērestību teorijas. Esmu jau izlasījis, izcili stāstiņi. Un tas nekas, ka pēc autora Plāna ledus izlasīšanas 1999. gadā es nolēmu vairāk viņa grāmatas nepirkt.

Comments

Uldis Rozenfelds (@baltaisruncis)
Reply

Es vienkārši sabijos, ka būšu apnicis visiem ar saviem grāmatplaukta papildinājumiem, tāpēc nolēmu, ka līdz jaunajam plauktam noiešu pagrīdē. Jūlija mēnesī plauktam vajadzētu būt gatavam un tad jau matīs- atjaunošu savā blogā šos rakstus vai nē.
Džordana grāmatām negaidīsi latvisko versiju?

asmo
Reply

Apnicis vai neapnicis tas ir filosofisks jautājums, visiem nekad neizdabāsi! Tā kā tu neesi goodreads, tad tavi izlasīto grāmatu apraksti vienmēr ir kā sniegs uz galvas.

Par Džordanu īsti vēl neesmu izlēmis, viņa ja iznāks tad noteikti ne šogad. Bet pa to laiku Rands man jau būs aizmirsies un paskatoties uz vāku es redzēšu kā melnādains vīrietis mudina Randu žņaugt gārni. Tādēļ ir ļoti ticams, ka lasīšu ātrāk un angliski.

Fledis
Reply

Ar Temīdu tagad patiešām būs grūti 🙁 Pirms laiciņa pārlasīju- tīrās šausmas, cik ļoti ideoloģiskais slānis aizlīdis priekšā kriminālajam.
Ar “visiem Strugackiem” varbūt drusku nogaidi, a? Man līdz tam plauktam vēl dikti tālu:)

asmo
Reply

Pagaidām jau es viņus tikai iepērku, bet šad tad lēnā garā palasīšos šomēnes esmu jau ticis pie vēl četriem. Paņēmu Pikniku ceļa malā un nevarēju nepaņemt vēl trīs 🙂

Temīdu es vairāk nopirku, lai būtu. Ideoloģisko slāni nemaz neatminos.

Fledis
Reply

Mhm. Es arī neatcerējos. Tāpēc sanāca baigais pārsteigums ar “baigais” bezmaz vai tiešā nozīmē. Kriminālistikas 100 gadi varbūt ir labāki?

Leave a comment

name*

email* (not published)

website